.
Slider3
Slider2
Slider1
Previous Next

Beres Csepp Extra belsoleges oldatos cseppek 30 mlA Béres Csepp Extra cseppek nyomelemeket tartalmazó roboráló készítmény az immunrendszer működésének, a szervezet ellenállóképességének támogatására, pl. meghűléses megbetegedésekben, influenza idején. Hiányos táplálkozás (pl. speciális diéták, fogyókúra, vegetarianizmus), jelentős fizikai igénybevétel esetén.

 

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
  • Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
A betegtájékoztató tartalma:
  1. Milyen típusú gyógyszer a Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek (későbbiekben Béres Csepp Extra cseppek) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  2. Tudnivalók a Béres Csepp Extra cseppek szedése előtt
  3. Hogyan kell alkalmazni a Béres Csepp Extra cseppeket?
  4. Lehetséges mellékhatások
  5. Hogyan kell a Béres Csepp Extra cseppeket tárolni?
  6. További információk
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BÉRES CSEPP EXTRA CSEPPEK ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Béres Csepp Extra cseppek nyomelemeket tartalmazó roboráló készítmény.
  
Alkalmazása javasolt nyomelempótlásra:
  • az immunrendszer működésének, a szervezet ellenállóképességének támogatására, pl. meghűléses megbetegedésekben, influenza idején,
  • hiányos táplálkozás (pl. speciális diéták, fogyókúra, vegetarianizmus), jelentős fizikai igénybevétel esetén,
  • fáradékonyság, étvágytalanság, elesettség, gyengeség, álmatlanság esetén, illetve e panaszok megelőzésére; betegségek, műtétek után a felépülés elősegítésére,
  • kiegészítő terápiaként tumoros betegségben szenvedők általános állapotának, közérzetének javítására.
2. TUDNIVALÓK A BÉRES CSEPP EXTRA CSEPPEK SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Béres Csepp Extra cseppeket:

  • ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy a Béres Csepp Extra cseppek egyéb összetevőjére,
  • ha Önnek fémallergiája van,
  • ha súlyos veseelégtelenségben, illetve vas- és rézanyagcsere zavarán alapuló betegségekben (hemokromatózis, hemosziderózis, Wilson-kór) szenved.
A Béres Csepp Extra cseppek fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
  • ha máj- és epeúti betegségekben szenved, tekintettel arra, hogy a nyomelemek egy része az epével ürül, így a kiválasztás zavart szenvedhet.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
  • Együttszedése más nyomelemtartalmú készítménnyel kerülendő. A Béres Csepp Extra cseppek és más gyógyszerek bevétele között legalább 1 óra teljen el.
  • Egyes fájdalomcsillapítók (acetilszalicilsav, indometacin) rendszeres szedése a vas felszívódását gátolhatja.
  • Egyes vizelethajtók (furoszemid, tiazidok) a cink, mások (etakrinsav, tiazidok) a magnézium felszívódását, gyomorsav csökkentő készítmények a vas felszívódását, az ún. tetraciklin típusú antibiotikumok pedig egyes nyomelemek felszívódását gátolhatják.
A Béres Csepp Extra cseppek egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
Tejben, kávéban nem ajánlott bevenni, mert romlik a hatóanyagok felszívódása. Egyes teafajtáknál az alkalmazás során az oldat sötétre színeződhet. Ez ártalmatlan jelenség, a tea csersavtartalma okozza. Néhány csepp citromlével, citrompótlóval, esetleg aszkorbinsavval ízesített teában a fekete elszíneződés nem alakul ki.
Nagy mennyiségű rostot és/vagy fitinsavat tartalmazó élelem (sok fitinsavat tartalmaznak pl. a gabonafélék, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és búzakorpa) egyidejű fogyasztása a nyomelemek felszívódását csökkentheti.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség és szoptatás alatt az adagolási javaslat figyelembevételével alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Béres Csepp Extra cseppek a javasolt adagolásban nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BÉRES CSEPP EXTRA CSEPPEKET?
A Béres Csepp Extra cseppeket mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény szokásos adagja:

Megelőzés céljából
10-20 kg testsúly esetén naponta 2 x 5 csepp, vagy 2-szer 2 lenyomás,
20-40 kg testsúly esetén naponta 2 x 10 csepp, vagy 2-szer 4 lenyomás,
40 kg testsúly felett         naponta 2 x 20 csepp, vagy 2-szer 8 lenyomás.

A felsorolt panaszok kezelésére, vagy kiegészítő terápiaként

10-20 kg testsúly esetén naponta 2 x 10 csepp, vagy 2-szer 4 lenyomás,
20-40 kg testsúly esetén naponta 2 x 20 csepp, vagy 2-szer 8 lenyomás,
40 kg testsúly felett         naponta 3 x 20 csepp, vagy 3-szor 8 lenyomás.

Kiegészítő kezelésként tumoros betegségben szenvedők általános állapotának, közérzetének javítására 40 kg testsúly felett - orvosi javaslatra - az előzőeknél magasabb napi adag is alkalmazható, amely a 120 cseppet (ami 48 lenyomással egyenértékű) nem haladhatja meg. Ez esetben a napi adagot 4 egyenlő részletben ajánlott bevenni.

 
A Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek 1 x 30 ml, 2 x 30 ml, 4 x 30 ml, 1 x 100 ml, 2 x 100 ml cseppentős kiszerelés mellett, 1 x 30 ml, 2 x 30 ml, 4 x 30 ml, 1 x 100 ml, 2 x 100 ml adagolópumpás kiszerelésben is rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel.
Felhívjuk a figyelmét, hogy az adagolópumpás kiszerelés esetén 1 lenyomással kinyerhető mennyiség hatóanyag-tartalma nem egyezik meg a cseppentős kiszerelés esetén kinyerhető 1 cseppnyi mennyiség hatóanyag-tartalmával. Az adagolópumpás üveg használatával kapcsolatos részletes információkat lásd a jelen tájékoztató végén.

Gyermekkori alkalmazása

Gyermekek is szedhetik a gyógyszert a javasolt adagolásban. 10 kg testsúly alatti gyermek esetén a készítmény adását beszélje meg a gyermekorvossal, ha a javsolt dózis napi 5 cseppnél kisebb, a cseppentővel ellátott kiszerelést kell alkalmazni.  A javasoltnál nagyobb adagok bevételét megelőzendő - a gyermekek biztonsága érdekében - a készítmény gyermekektől elzárva tartandó.

A gyógyszert étkezés közben, legalább fél deciliter folyadékban (p1. víz, gyümölcslé, szörp, tea) ajánlott bevenni. A készítménnyel együtt minden alkalommal 50 mg C-vitamint (pl. 1 db Béres C-vitamin tabletta) is be kell venni.

 
A készítményt betegségmegelőzés céljából, a megadott adagban alkalmazva, az optimális hatás kialakulása - a tapasztalatok szerint - kb. 6 hetes folyamatos szedést követően várható, és ez a hatás a betegségmegelőzésre ajánlott adag további folyamatos szedésével a kívánt ideig (pl. téli hurutos, influenzás időszak vége) fenntartható.
A kezelésre ajánlott dózist a panaszok, tünetek fennállása alatt folyamatosan javasolt alkalmazni. A panaszok újbóli jelentkezésekor a kezelés megismételhető.
A Béres Csepp Extra cseppeket kiegészítő terápiaként alkalmazva (pl. tumoros betegségben) a kúra időtartamát egyénileg, a beteg állapota és az aktuális kezelés(ek) figyelembevételével határozza meg kezelőorvosa.

Ha az előírtnál több Béres Csepp Extra cseppet vett be

A javasoltat meghaladó adag bevételekor átmeneti gyomorpanaszok, ritkán túlérzékenységi reakciók jelentkezhetnek, ebben az esetben forduljon kezelőorvosához.

Ha elfelejtette bevenni a Béres Csepp Extra cseppet

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Béres Csepp Extra cseppek is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ritka mellékhatások (1000 betegnél kevesebb de 10000 betegnél több mint 1 esetben):
- elsősorban éhgyomorra, vagy a szükségesnél kevesebb folyadékkal való bevétel esetén - enyhe, átmeneti gyomorpanaszok felléphetnek.
    
Nagyon ritka mellékhatások (10000 betegnél kevesebb mint 1 esetben):
- túlérzékenységi reakciók (bőrkiütés, csalánkiütés, bőrviszketés) kialakulhat.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A BÉRES CSEPP EXTRA CSEPPEKET TÁROLNI?
Legfeljebb 25 °C -on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Cseppentőbetéttelellátott kiszerelés:
Az üveg felbontása után 3 hónapon belül használható fel.
 
Adagolópumpával ellátott kiszerelés:
Az üveg felbontása és az adagolópumpa behelyezése után 6 hónapon belül használható fel.
  
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasznáható) után ne szedje a készítményt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Béres Csepp Extra cseppek?  

         
A készítmény hatóanyagai 1 ml (18 csepp) vizes oldatban:
Cink (cink-szulfát-heptahidrát formájában) 2,23 mg
Vas (vas(II)-szulfát-heptahidrát formájában) 2,00 mg
Magnézium (magnézium szulfát-heptahidrát formájában) 0,40 mg
Mangán (mangán(II)-szulfát-monohidrát formájában) 0,31 mg
Réz (réz-szulfát-pentahidrát formájában) 0,25 mg
Molibdén (ammónium molibdát-tetrahidrát formájában) 0,19 mg
Vanádium (ammónium- metavanadát formájában) 0,12 mg
Bór (bórsav formájában) 0,10 mg
Fluor (nátrium-fluorid formájában) 0,090 mg
Kobalt (kobalt-klorid-hexahidrát formájában) 0,025 mg
Króm (króm(III)-klorid-hexahidrát formájában) 0,018 mg
Szelén (vízmentes nátrium szelenit formájában) 0,012 mg
  
Egyéb összetevők:
borostyánkősav, borkősav, kálium-nátrium-tartarát, amino-ecetsav (glicin), glicerin, kénsav, tisztított víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

30 ml, 100 ml belsőleges alkalmazásra szánt, világoszöld vagy sárgászöld, tiszta vizes oldat fehér, polietilén, garanciazáras, csavaros kupakkal és színtelen, polietilén cseppentőbetéttel lezárt barna üvegbe töltve. 1 db üveg egy dobozban (30 ml, 100 ml). 2 db vagy 4 db 30 ml-es vagy 2 db 100 ml-es üveg egy dobozban.

 
30 ml, 100 ml belsőleges alkalmazásra szánt, világoszöld vagy sárgászöld, tiszta vizes oldat fehér, polietilén, garanciazáras, csavaros kupakkal lezárt barna üvegbe töltve. 1 db üveg (30 ml, 100 ml) és egy műanyag adagolópumpa, dobozban. 2 db 30 ml-es vagy 2 darab 100 ml-es üveg, két műanyag adagolópumpával dobozban. 4 db 30 ml-es üveg, négy műanyag adagolópumpával dobozban.
 
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
   
A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
Magyarország

Gyártó

Béres Gyógyszergyár Zrt.
5005 Szolnok, Nagysándor József út 39.
Magyarország

OGYI-T-21700/01    1×30 ml    üvegben
OGYI-T-21700/02    4×30 ml    üvegben
OGYI-T-21700/03    1×100 ml   üvegben
OGYI-T-21700/04    2×100 ml   üvegben
OGYI-T-21700/04    2×30 ml     üvegben

 
OGYI-T-21700/06    1 x 30 ml üvegben, 1 adagolópumpával
OGYI-T-21700/07    2 x 30 ml üvegben, 2 adagolópumpával
OGYI-T-21700/08    4 x 30 ml üvegben, 4 adagolópumpával
OGYI-T-21700/09    1 x 100 ml üvegben, 1 adagolópumpával
OGYI-T-21700/10    2 x 100 ml üvegben, 2 adagolópumpával

Betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2014. január

Szövegforrás: Betegtájékoztató
 
Használati útmutató
  • Távolítsa el a biztonsági kupakot az óra járásával ellentétes irányba csavarva.
  • Vegye ki az adagolópumpát a védőzacskóból és csavarja rá az üvegre.
  • Az első használat előtt, hogy az adagolópumpában lévő levegő eltávozzon, az üveget függőlegesen tartva, nyomja le a pumpát (kb. 2 - 4 alkalommal) a folyadék megjelenéséig, a pontos adagolási mennyiség eléréséhez ezt követően további 3 lenyomás szükséges.
  • Pumpálja a megfelelő adagot a fent javasolt fél deciliter folyadékba.
  • Amennyiben a készítményt több mint egy hétig nem használja, a 3. pontban leírt műveletet újra el kell végezni.
    Rendszeres használat mellett erre a műveletre nincs szükség.

A Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek 1 x 30 ml, 2 x 30 ml, 4 x 30 ml, 1 x 100 ml, 2 x 100 ml adagolópumpás kiszerelés mellett, 1 x 30 ml, 2 x 30 ml, 4 x 30 ml, 1 x 100 ml, 2 x 100 ml cseppentős kiszerelésben is rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel. Felhívjuk a figyelmét, hogy az adagolópumpás kiszerelés esetén 1 lenyomással kinyerhető mennyiség hatóanyag-tartalma nem egyezik meg a cseppentős kiszerelés esetén kinyerhető 1 cseppnyi mennyiség hatóanyag-tartalmával.

Pumpalenyomások száma Adott mennyiségnek megfelelő cseppszám
2 lenyomás 5 csepp
4 lenyomás 10 csepp
8 lenyomás 20 csepp
48 lenyomás 120 csepp

 

 

Egészségvédelem blog

Patikánk elérhetősége

Látogatottság

Oldalletöltések száma: 1885344