.
Slider3
Slider2
Slider1
Previous Next

Nagy Zsuzsa borgyogyaszA szakorvosok már a járvány kezdetén, 2020-ban is felfigyeltek arra, hogy a betegek között több esetben különféle bőrproblémák is jelentkeztek. A COVID-19 vírus által fertőzött betegek több mint 20 százalékának volt, vagy van valamilyen bőrtünete is! Szakértőnket Dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyász szakorvost kérdeztük.

- 2020-ban, a pandémia kezdetén is voltak olyan esetek, amelyek arra utaltak, hogy a COVID-19 vírus nemcsak szaglás-vesztéssel, légzési problémákkal jár, hanem a bőrfelületen is tüneteket okoz. Milyen tüneteket észleltek a betegeknél az első hullámban?
- A COVID 19-hez kapcsolható bőrtünetek: kiterjedt ekcémaszerű jelenségek, a bőrerek gyulladása (vasculitis), csalánkiütés, papulo-maculosus, papulo-vesiculosus egzantéma (különböző méretű és jellegű dudoros vagy hólyagos kiütések, későbbiekben övsömör, hajhullás).

 

- Van-e esetleg összefüggés a túl gyakori kézmosás és a COVID-19 okozta bőrtünetek között? Ha igen erre milyen ajánlása van a bőrgyógyásznak?
- A túl gyakori kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés az arra hajlamos egyéneknél – gyakran gyerekeknél szétroncsolja a bőr védelmi rendszerét. Száraz repedezett viszkető bőrgyulladást okoz, mely bármely fertőzéssel, irritációval szemben védtelenné teszi a felszínt. A COVID fertőzés elkerülése végett alkalmazott gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés kompenzálásaként napi többszöri zsíros kézkrém használata ajánlott. Előfordul, hogy csak gyógykenőcs alkalmazása oldja meg a problémát. Napközben fehér pamut kesztyűt érdemes védelemként viselni.

- Az immunrendszer – leegyszerűsítve – az emberi szervezet védekező mechanizmusa. A bőrtünetek és az immunrendszer között milyen kapcsolat van?
- Bőrünk határolja el testünket a külvilágtól, ezért fontos védelmi szerepe van. Az immunrendszer részeként az irha kötőszövetében a macrofág (falósejtek) mellett a vérerekkel odajutó különböző fehérvérsejtek, imunglobulinok is részt vesznek a védekezésben. A vérerek a bőrbe szállíthatják a szervezetben zajló immunfolyamatok termékeit így egyéb szervet ért támadásra adott immunválasz is eredményezhet bőrtüneteket. Újabb kutatások szerin a COVID-os bőrtünetekért közvetlenül a bőrbe jutó vírus részecskék úgynevezett pseudovirionok is felehetnek.

- A doktornő praxisában milyen esetek fordultak elő? Mire hívná fel a páciensek figyelmét?
- Rendelésünkön a leggyakoribb, COVID-hoz kapcsolható bőrtünet a fertőzést követő 2-3 hét elteltével jelentekező herpes soszter (övsömör), mely a szervezet immunrendszerének a leterheltségét mutatja. Találkoztunk még furcsa kiterjedt ekcémaszerű bőrreakcióval, és a bőrerek érintettségére utaló csalánkiütéssel, vasculitisekkel. Találkoztunk COVID-hoz kapcsolódó hajhullással is.

- A fertőzés időbeli lefolyását illetően mely tünetek kapcsolhatóak a fertőzés kezdeti időszakához, illetve az az utáni fázishoz?
- A bőrtünetek nem tartoznak a korai COVID tünetek közé. Az egyéb, főként légúti panaszok jelentkezését követő 1-3 hét elteltével észleljük őket. Különös, hogy az ismert, a szervezetet ért stresszhelyzetre adott válaszként jelentkező szinkron hajvesztés nem a betegség utáni 3-4 hónapban, hanem az első hónap végén jelentkezik. A nemzetközi adatok is ezt támasztják alá.

- Mit értünk az un. covid-lábujj kifejezés alatt? Mit tegyen, akinek ez a félelme?
- A COVID-lábujj angol neve nagyon találó: pseudo-chilblain vagyis fagyásszerű bőrtünet. A lábujjakon a COVID – fertőzéssel összefüggésben lilás duzzanat alakul mely 1-2 hét alatt szűnik meg. Ha ilyen tünetet észlelünk a COVID fertőzés során, óvjuk lábunkat a hidegtől melegtől, megerőltetéstől.

- A pikkelysömör (pszoriázis) autoimmun betegség, ami hónapokig tünetmentes, majd valamilyen behatásra ismét belobban. A koronavírusnak lehet ilyen hatása?
- Bármely gombás, bakteriális illetve vírus fertőzés, így a COVID is provokálhatja a pszoriázist, bár a genetikai hátterű bőrbetegség gyakoribb „provokátora” a fáradtság, hosszas idegfeszültség, diétahibák.

- Olvashatunk arról, hogy a különböző variánsok (delta, omikron) esetében eltérőek a bőrreakciók. Vannak arra nézve tapasztalatok, kutatási eredmények, hogy melyik variáns esetében nő a bőrproblémák száma, aránya?
- Még nem áll túl sok adat rendelkezésünkre, de úgy tűnik, hogy mivel az OMIKRON enyhébb lefolyású, talán kevesebb bőrtünettel is jár.

- Ha valaki már túl van a fertőzésen, jelentkezhetnek-e olyan bőrtünetek, amelyek alapján feltételezhető, hogy az illető ismét megfertőződött?
- A bőrtünet nem tartozik a COVID bevezető tünetei közé.

- A COVID-19 vírus megjelenésekor a Semmelweis Egyetem több intézményében fejlesztettek, alkalmaztak, és alkalmaznak távdiagnosztikai módszereket, applikációkat. A bőrgyógyászat területén mi a helyzet?
- A távdiagnosztika természetesen a bőrgyógyászat területén is működik, ha el kell kerülnünk a pandémia miatt az orvos-beteg találkozásokat.

Tisztelt Doktornő! Köszönjük az interjút!

Egészségvédelem blog

Patikánk elérhetősége

Látogatottság

Oldalletöltések száma: 1885233