.
Slider3
Slider2
Slider1
Previous Next
Salvus gyógyvíz
Bükkszék gyógyító hatású vizét Salvus néven palackozzák. A gyógyvíz mind fürdő-, mind ivókúra formájában alkalmas különböző betegségek gyógyítására. 540 méter mélyből tör fel a 40 °C hőmérsékletű Salvus gyógyvíz, ennek köszönheti országos ismertségét a település. A Salvus gyógyvíz a nagy oldott ásványisó-tartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik.

Az ásványvíz alkalikus tulajdonságai jól érvényesülnek a savkötő-képességben, emiatt felhasználásuk első területe a savtúltengéses gyomorhurut, valamint a savtúltermeléssel járó gyomorbetegségek. Nem mindegy azonban, hogy mikor issza a beteg az ásványvizet. Étkezés közben fogyasztva ugyanis közömbösítő hatása csak rövid ideig tart, majd a táplálék hatására ismét fokozódik a savtermelés. Ha a beteg étkezés előtt fogyasztja az ásványvizet, akkor az üres gyomorból gyorsan a bélbe kerülő ásványvíz gátolja a gyomornedv-elválasztást. A savtúltengésben szenvedő betegek tehát éhgyomorra, illetve az egyes étkezések közti idő alatt fogyasszák a napi Salvus víz mennyiségét (2-3 dl), több kis részletben, azaz néhány kortyot egy-egy alkalommal.

Kedvezőek az alkalikus gyógyvizek — nyálkaoldó tulajdonságuk miatt — a gyulladásos gyomor-bélrendszeri kórképek egy részében is, főleg a sok nyálkát termelő betegségekben. Nyálkaoldó tulajdonsága miatt kedvező az idült húgyúti gyulladásokban is, de ellenjavallt coli-baktérium okozta fertőzésben, mert e kórokozó szaporodásához az alkalikus vegyhatás kedvező feltételeket teremt. Egyes adatok azt bizonyítják, hogy a húgysav anyagcserét befolyásolva fokozzák a húgysavkiválasztást, emiatt kedvező gyógyhatásra lehet számítani köszvény ellen alkalmazva.

Nyálkaoldó tulajdonságuk miatt kerülnek az alkalikus gyógyvizek a hörgők idült megbetegedéseinek gyógykezelési lehetőségei közé. Idült hörghurutban 2-3 dl Salvus víz forró tejjel vagy langyos vízzel felhígítva, kisebb adagokban, több alkalomra elosztva megkönnyíti a köpetürítést, a gyulladásos váladék kiürülését.

Ellenjavallt a Salvus víz coli-fertőzésben, foszfát- és karbonát-jellegű vesekövek esetén, valamint nátrium- és vízretencióval járó állapotokban.

A Salvus gyógyvizet szaunavízként felhasználva a szaunában a gyógyvíz értékes ásványi összetevői a légtérbe kerülnek, a bőrfelületre, valamint a légutakra előnyös élénkítő, ill. tisztító hatást fejtenek ki. Porlasztókészülékkel, vagy ventillációs párologtatóval a szobák légterébe porlasztva „gyógyklíma” képződik, mely igen jó hatással van a légutakra.

Összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú (22.205 mg/l) gyógyvíz. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi. A Salvus gyógyvízben oldott halogénelemek az egészséges emberek számára is jó hatásúak.

Forrás: Termékismertető

Egészségvédelem blog

Patikánk elérhetősége

Látogatottság

Oldalletöltések száma: 1885285